No Diet Koncepció Csurgó Krisztinától
HU EN

Tréning étrend nélkül

Olyan családban szocializálódtam, ahol az elhízás a legtöbb családtagot érintette. Engem kivéve. Volt tehát szerencsém mélyrehatóan megtapasztalni a túlsúlyhoz kapcsolódó személyiségbeli elakadásokat.

Észrevétlenül vált részemmé a hárítás, kimenekülés, szégyen, szeretetlenség, kontrollproblémák és látszódni akarás. Mire erre tudatosan is képes voltam rátekinteni, már edzőként dolgoztam egy brit stúdióban, Kairóban. Azon a ponton, életemnek azon éveiben szakmailag a korábbihoz képest minden más szempontot kapott.

Bevezettem a munkámba a beszélgetést

Fokozatosan ráláttam arra, hogy a vendégeim túlnyomó többsége ugyanezekkel az érzelmi és személyiségbeli elakadásokkal küzd. Felismertem a gyerekkori miliőt és bevezettem a munkámba a beszélgetést. Ezekből a korai próbálkozásokból forrta ki magát aztán tíz év alatt a No Diet módszertan, mely az érzelmi és stressz alapú étkezésre koncentrál, és nem a diéta személyre szabásával kezdi meg a folyamatot. Ebben a rendszerben az étrendajánlás csak egy lehetséges legutolsó lépés a sorban, legyen szó fogyásról, tömegnövelésről vagy teljesítményfokozásról. Célcsoportom minden esetben a lakosság, az átlag populáció, azok az emberek, akik hobbi szinten sportolnak. Mondanom sem kell, hogy mindazok, amiket felismertem mások személyiségében, azok a sajátomban is jelen voltak. Én ugyan nem küzdöttem soha túlsúllyal, de az érzelmi evés és egyéb fajta függőségek végigkísérték az életemet. A módszertanom kidolgozása tehát – eleinte mindenképpen – a saját terápiám is volt egyben.

Egyre mélyebbre ástam magamban

14 és 36 éves korom között tudat alatt váltottam le egyik függőségemet a másikkal és gondoltam azt, hogy fejlődöm. Minden szerepelt a repertoáron, a kamaszkori drogozástól, a társadalmilag jól tolerált barátokkal közös sörözéseken és bulizásokon át a dohányzásig. Voltam edzésfüggő, aki képes volt egy átmulatott éjszaka után reggel hatkor futni indulni a Margitszigeten, aki nem hagyta ki az edzőtermet akkor sem, ha indokolt lett volna. Függtem kávétól és süteményektől, mániákus rendrakástól, rugalmatlan napirendtől és más emberektől.

A módszerem

A No Diet módszerem egy térkép megrajzolásával indítja a munkát, ahol a vendéggel közösen definiáljuk azokat az étkezéseket, melyek tipikusan stresszt és érzelmeket próbálnak meg kezelni. Ezek általában ismétlődő, jól felismerhető napszakokban és helyzetekben megjelenő étkezések, melyek biológiailag nem indokoltak, azaz nem az éhezés csökkentését szolgálják. Ezen a ponton egyébként arra is fény derül, hogy a kliens mentálisan készen áll-e a változásra vagy teljesen felesleges feltárni az impulzuskontrollhoz is kapcsolódó, étkezésben is megnyilvánuló problémákat. Ezzel párhuzamosan indul meg az alapozás fizikailag is, ahol első körben felmérjük a vendéget, ahogy az klasszikusan megtörténik egy személyi edzés alkalmával. Itt főleg az aszimmetriákra koncentrálunk, tartásjavításra és a kitűzött célhoz szükséges alapokra. A munka középpontjában áll továbbá az is, hogy megértsük, ki az, akinek problémát okoz a kontroll elengedésének ötlete és ki az, akinek épp az ellenkezője jelent kihívást: felügyelete alá vonni bizonyos helyzeteket és érzelmeket. Ezekre a vetületekre az irányított edzésstruktúra tud segítségünkre lenni, ahol edzőtermi környezetben képezhetünk le a mindennapi életben is felmerülő helyzeteket.

Térkép, alapozás, irányított edzésstruktúra

Ez a három pillér jelenti a módszer lényegét. Ha csak egy is kimaradna, nem lehetne teljes a kép. A No Diet módszertanhoz tartozó kutatómunka és kapcsolódó tanulmányok összegzéseként egy edzőknek íródott továbbképzést is elkészítettem, melynek címe Pszichológia és Pedagógia a Személyi Edzésben. Ennek az anyagnak az érdekessége az, hogy tökéletesen kiegészíti az alapképzést a kapcsolódó pszichológiai és pedagógiai vetületekkel. Felöleli azokat a tipikus edzőtermi környezetben jelenlévő helyzeteket, melyek megértésével egy sokkal hosszabb távú és mélyebb vendég–edző kapcsolatra tehetünk szert. A tananyagot 2019-ben az European Register of Exercise Professionals (EREPS) szervezete akkreditálta, biztosítva ezzel a tartalom színvonalát. Az elmúlt tíz év statisztikái bebizonyították, hogy a No Diet módszerrel 30 százalékkal több vendég volt képes hosszútávon is megtartani (kettő–öt év) azt a súlyt, melyet fitneszcélként tűztek ki maguknak. Nem csoda, hiszen egy tudatosabb rátekintés arra, hogy mit miért teszünk, valóban hatékonyabb, mint amikor külső tanácsokat követve próbálunk új szokásokat az életvitelünkbe erőltetni.

Csurgó Krisztina személyi edző írása