No Diet Koncepció Csurgó Krisztinától
HU EN

Sport és személyiségfejlődés

Te is szereted az előtte-utána képeket nézegetni? Inspirálóan hat rád is, amikor valaki nagy súlyból sokat volt képes fogyni és teljesen életmódot váltott?

Pedig ezek a látványos, a külsőre koncentráló fotók éppen a lényegeset nem mutatják meg. Senki nem látja, hogy milyen utat járt be az illető belül. Nem értjük meg, hogyan volt képes önmagán túllépve megszülni egy jobb verzióját, ahogyan a kríziseket és drámákat sem nézzük végig, hogy abból építsünk be motivációt. Ha előtte-utána fotók helyett a történeteket és egyéni sorsokat olvasnánk, rádöbbennénk arra, hogy micsoda potenciál rejlik egy-egy mozgásformában, hiszen a mindennapokba szisztematikusan beépített rendszeres mozgás nem csak fizikailag hat.

A fitnesz mélységei

Több olyan vendéggel is dolgozom, akik nem tudják elengedni a kontrollt és ellenőrzést, mások pedig képtelenek alkalmazni azokat. Ezek az érzelmi és gondolkodásbeli kibillenések az étkezésben is kivétel nélkül megnyilvánulnak. Így aztán felesleges is lenne étrendet megfogalmazni, amíg a saját érzelmek kapcsán sem tud rendszerezni egy-egy vendég. A megfelelő edzésstruktúra azonban képes ezeket a kibillenéseket pozitív irányba elmozdítani. Gyakorlatilag olyan szituációkat kreálhatunk edzőtermi környezetben is, ahol azonnali visszacsatolást kaphat az ember arról, hogy az ő kezében van a kontroll vagy épp arról, hogy csak akkor képes továbblépni egy-egy feladatra, ha elengedi a kényszeres felügyeletet. Mivel ezt az élményt egyszerre több szinten is megtapasztalja bárki sportolás közben – hiszen jelen van mentálisan, fizikailag és érzelmileg is –, ezért a fizikai aktivitás lehet az egyik leghatékonyabb személyiségfejlesztő stratégia.  MINDENKI TUDJA, HOGY PÉLDÁUL A HARCMŰVÉSZETEK VAGY A JÓGAFILOZÓFIA NEM CSAK A TESTET VESZIK IGÉNYBE, DE ÉPÍTIK A MORÁLT, CSISZOLJÁK AZ ELMÉT ÉS AZ ÉRZELMEKET IS KORDÁBAN TARTJÁK, TOVÁBBÁ KÉPESEK A SPIRITUÁLIS FEJLŐDÉST IS ELŐMOZDÍTANI.

Az irányított edzésstruktúra is képes minderre, ha az edző érti a kognitív, érzelmi és fizikai vetületek kölcsönhatását legalább egy alap coaching szinten.

Mentális munkában tartás és elengedés

Edzőként a munkám középpontjában áll megtanítani az embereket arra, mikor és hogyan alkalmazzák a mentális jelenlétet, illetve mikor van helye és indoka az elengedésnek. Aki ezt képes megérteni, máris szinteket ugrott a személyiségfejlődésben, hiszen nem robotpilóta üzemmódban reagál majd kritikus élethelyzetekben, jobban tud érzelmeket kifejezésre juttatni, képes lesz gondolkodni, mielőtt cselekedne és megértheti, hogy a felelősségvállalás valójában a legmagasabb fokú szabadságot jelenti.

Amikor hobbisportolóként egy komplex kihívás előtt állunk, ugyanakkor van egy szakmai és emberi támogatónk is az úton, akkor minden nagyon biztonságos. Ennek a tapasztalatnak a hatására könyveli majd el az agyunk pozitívként az átélt folyamatokat.

Például megtesszük célnak a kézenállást egy adott fittségi és mentális készenléti szint után. Lehet, hogy ez három hónapja elképzelhetetlenül szürreális lett volna, mára azonban készen áll a testünk erre a feladatra, csak arra kell fókuszálni, hogy a gyakorlattal kapcsolatos félelmeinket legyőzzük.

Megkezdődik egyben a kapcsolódó személyiségfejlesztés, hiszen szembe kell néznünk a hiedelmeinkkel, át kell azokat gyúrnunk és be kell építenünk azt az új gondolkodást, ami abban segít, hogy kivitelezzük a gyakorlatot. Ha megtapasztaltuk a kézenállást, ha sikeresen végigvittük a kihívást, az azonnal beépül és használható referenciaként él bennünk tovább (nem a gyakorlat maga a lényeges elem, hanem az, hogy egy-egy gyakorlat miért és mikor szerepel a kliens progressziójában). Ezen az úton az edző természetesen végigvezet bennünket. Egyúttal kapunk egy stratégiát arra vonatkozóan, hogyan adaptálhatjuk a valóságba mindezt, mik a lehetőségeink, amikor egy összetett problémával állunk szemben a mindennapokban. A krízishelyzeteinkben már lesz mihez nyúlnunk, hiszen egyszer már alkalmaztuk az objektív rátekintést, az érzelmeink megfigyelését, a hiedelmeink átdolgozását.

Amikor nem tudatos az, amit teszünk

Minden hobbisportoló meg tud nevezni olyan hozadékokat, melyeket a mozgásnak köszönhet. A sport elkerülhetetlenül visszahat a személyiségre: az ember kitartóbbá válik, elkezdi érteni, hogy a határai sokkal rugalmasabbak, mint azt korábban hitte, fegyelmezettebb lesz. Azonban van egy fontos eltérés a között, amikor az edző tudatosan próbálja a tanítványait építeni és a között, amikor csupán a testre koncentrál. Ez pedig a mozgásban rejlő gyógyító potenciál alkalmazása. Őrültség nem kihasználni ezt, főleg ma, amikor a mentális egészség fontosabb, mint valaha, hiszen szinte mindannyiunk életvitele messze eltér a kiegyensúlyozottól. Az edzők tehát kénytelenek felvértezni magukat a munkájukhoz kapcsolódó pszichológiai és pedagógiai alapismeretekkel, ha az egész embert szeretnék építeni és gyógyítani. Ha szeretnék érteni, hogy a sporttal egy olyan eszköz áll rendelkezésükre, melyben hatalmas erő rejlik és annak tudatos használatával aktívan vehetnek részt egészségesebb társadalmak építésében.A MOZGÁS TEHÁT NEM AZÉRT KRITIKUS AZ ÉLETVITELT ILLETŐEN, MERT KÉPES KORDÁBAN TARTANI A TESTSÚLYT. A MOZGÁS MINDEN, MAGA AZ EMBERI ÉLETKÉPESSÉG ÉS MINŐSÉGI EGÉSZSÉG ALAPFELTÉTELE.

Csurgó Krisztina, No Diet Personal Training, személyi edző írása