No Diet Koncepció Csurgó Krisztinától
HU EN

A génjeimben van! Vagy mégsem?

Tudományos körökben már rég elavult feltételezésnek számít az, hogy a génjeink bármit is determinálnának.

Mára ugyanis világossá vált, hogy semmit sem lehetséges a környezetéből kiszakítva értelmezni és ez igaz magára az emberre is, mitöbb az emberi agy rejtelmeire is!

Tehát az a kényelmes elgondolás, hogy a génekre foghatunk bizonyos tulajdonságokat, betegségeket, problémákat, sajnos többszörösen is megdőlt. Eljött az ideje a felelősségvállalásnak!

Ha az idegrendszerünk megfelelő működése kritikus módon múlik a személyes kapcsolatainkon – mint a szülők, nevelők gondoskodásán – a számunkra fontos emberekhez való kötődésünkön, illetve a kultúránkkal való kapcsolatunkon, ahogyan azt az interperszonális neurobiológia képviselői állítják, akkor valóban más alapokra kell helyezzük az eddigi nézeteinket

Az emberi agy jelentősebb részben születés után fejlődik, miközben számos környezeti hatásnak van kitéve az egyén, azonban az is egyre inkább a köztudatban lévő tény, hogy ezek a bizonyos környezeti hatások már az anyaméhben is jelen vannak.

Minden, ami az anya vérkeringésén át érkezik ( hormonok, tápanyagszintek ) hatással van a magzat biológiájára. Ha az anya stresszt él meg az a magzatra negatívan hat. A pszichológiai és szociális környezet igy függ tehát össze az egészésges idegrendszer kialakulásával.

A tapasztalatok, melyeket a környezeti hatások tükrében élünk meg, nemcsak a személyiségünket, hanem bizonyos módon az agyunkat is épitik vagy éppen rombolják.

Gyermekkori ézelmi hiány, bántalmazás esetén az agy és idegrendszer fejlődése kimutathatóan sérül, s az agy biokémiájában kibillenés jön létre.

Ezek az agyi neurobiológiai eltérések egy egészséges agyhoz képest hátrányos helyzetet jelentenek, mivel olyan területekre lehetnek negataiv hatással, mint pl.az impulzuskontroll, szociális készségek, koncentráció, motiváció, kötődés.

Mindezek a vetületek nyilvánvalóan egyénről egyénre lehetnek eltérő súlyosságúak.

Tehát a skála magába foglalja azokat a könnyebben orvosolható személyiségbeli eltéréseket melyeket akár önismeretfejlesztéssel is előremozdithatunk de azokat is, melyek esetében szakember bevonása szükséges.

Léteznek kutatók, orvosok és pszichológusok, akik a függőségeket,- legyen szó akár szerhasználatról, akár viselkedések iránti függőségeről-valamint a függőségekre való hajlamot a fentiekkel hozzák összefüggésbe.

Szerintük ‘a függőségek nem különféle működési zavarok kollekciói, hanem egyetlen közös háttérfolyamat számos különböző módon kifejeződő manifesztációi’, ahogyan azt Dr. Máté Gábor is idézi a Sóvárgás Démona cimű könyvében.

Ebben az olvasatban ugyanazokról a neurológiai és pszichológiai működési zavarokról van szó, mivel a vegyületek vagy viselkedések iránti függőségek mindegyike ugyanolyan elmeállapottal jár.

Munkamánia, intenetfüggőség, szerencsejáték, hatalomfüggőség, szex,-vásárlás,- étkezésfüggőség esetén ugyanzokról a mögöttes idegrendszeri folyamatokról beszélhetünk.

Napjainkban, szinte mindannyian függőségben élünk valamivel. Ki a telefonjával, ki a desszertjével, ki a kávéjával, mások az edzésükkel vagy mondjuk a folyamatos fogyasztással és vásárlással. Vannak, akik a láthatóságtól függenek és vannak, akik egy másik embertől.

Ennek tényét elfogadni az első lépés afelé, hogy változtatni tudjunk.

A modern kori ember függőségei szinte láthatatlanok, mivel társadalmilag sokkal jobban toleráltak, mint a klasszikus szerfüggés. Azonban, ha párhuzamokat szeretnénk keresni az epigenetika elgondolása és a jelenlegi vislkedésfüggőségek megdöbbentő aránya között, elég csak elővenni egy történelem könyvet, mellé kinyitni például Orvos-Tóth Noémi Örökölt Sors cimű művét és máris válaszokra lelünk. A transzgenerációs hatásokat többé senki sem tagadhatja, vagy hasíthatja le az egészről.

S ha a megoldásokat firtatjuk, akkor íme a legjobb hir kiindulásnak: a gének tehát nem determinálnak! Felelősségvállalással megkezdve egy felfedezésre váró hoszzú önismereti kalandot, bátorsággal és nyitottsággal állva önmagunkhoz, fél sikerünk szinte garantált!